SCHAB NADZIEWANY MORELAMI

0 (0 ocen)

  • 15 min

Schab z morelami jest bardzo smaczną, oryginalną potrawą. Zajadała się nim cała rodzina.

  • 15 min

Składniki:

  • • 1,5 kg schabu środkowego•40 dag moreli suszonych
    • 1 puszka moreli
    • ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
    • ¼ szklanki oleju roślinnego
    • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
    • Sól, pieprz

Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natnij wzdłuż trzy razy, natrzyj świeżo zmielonym pieprzem, solą i tymiankiem.
  • 2. Suszone morele sparz wrzątkiem i osącz. Włóż w nacięcia. Mięso owiń ciasno nitką kuchenną. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem.
  • 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wodą i wytworzonym sosem. Następnie dołóż morele z puszki i podlej sokiem z moreli. Piecz jeszcze 15 minut.
  • 4. Schab pokrój w plastry, podawaj z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy