Schab w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kolejny dowód na to. iż schab nie musi być nudnym daniem. Smażony sauté, z dodatkiem pomidorów mile mnie zaskoczył. Nie ma to, jak kreatywne gotowanie;)

  • 10 min

Składniki:

  • (na1- 2 porcje)
    2 plastry schabu ( w sumie ok 320g)
    3 duże pomidory
    1/4 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    2 szczypty soli i pieprzu (do schabu)
    szczypta pieprzu kolorowego (do pomidorów)
    szczypta soli (do pomidorów)
    makaron 3-4 garście

Schab w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nacinamy pomidory 1. Zaczynamy od nacięcia spodniej części pomidora (tej bez szypułki). Robimy nożem X, wkładamy do garnka, wyższego od pomidorów. Zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę.
  • dodajemy pietruszkę 2. Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.
    Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
    Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną, umytą natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę.
  • 3. Plastry schabu płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem. (Nie rozbijałam ich)
    Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) wlewamy olej, następnie smażymy mięso kilka minut z każdej strony.
    Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem.
  • 4. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente. Podajemy mięso razem z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy