Kolejny dowód na to. iż schab nie musi być nudnym daniem. Smażony sauté, z dodatkiem pomidorów mile mnie zaskoczył. Nie ma to, jak kreatywne gotowanie;)
10 min
Składniki:
(na1- 2 porcje)
2 plastry schabu ( w sumie ok 320g)
3 duże pomidory
1/4 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 szczypty soli i pieprzu (do schabu)
szczypta pieprzu kolorowego (do pomidorów)
szczypta soli (do pomidorów)
makaron 3-4 garście
Schab w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od nacięcia spodniej części pomidora (tej bez szypułki). Robimy nożem X, wkładamy do garnka, wyższego od pomidorów. Zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę.
2.Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną, umytą natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę.
3.Plastry schabu płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem. (Nie rozbijałam ich)
Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) wlewamy olej, następnie smażymy mięso kilka minut z każdej strony.
Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem.
4.W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente. Podajemy mięso razem z makaronem.
Komentarze