Schab w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso wieprzowe w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów i ogórka, podane z ziemniakami lub ryżem to fajna propozycja na obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg schabu
    • 20 dag pieczarek
    • 7 ogórków konserwowych
    • Cebula
    • ½ szk. śmietany 18 %
    • Mąka pszenna
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej do smażenia

Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy w w paski.
  • przyprawy 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • mąka 3. Następnie posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy.
  • mięso 4. Mięso prużymy na rozgrzanym oleju.
  • cebula 5. Cebulę obieramy i drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju.
  • pieczarki 6. Pieczarki kroimy dodajemy do cebuli.
  • przyprawy 7. Doprawimy pieprzem oraz solą.
  • ogórki 8. Ogórki kroimy w słupki i dodajemy do grzybów.
  • 9. W garnków gotujemy trochę wody i przekładamy mięso.
  • mieso 10. Dodajemy ogórki i pieczarki, gotujemy aż mięso będzie dobre.
  • mąka 11. 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy z odrobiną zimnej wody tak żeby nie powstały grudki i wlewamy do mięsa.
  • śmietana 12. Dolewamy śmietanę, chwilę gotujemy.
  • mięso 13. Danie gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy