Schab z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Schab nadziewany morelami to przysmak mojej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg schabu
    20 dkg suszonych moreli
    1/2łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    zioła prowansalskie
    peklosól

Schab z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ewa233 1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć peklosolą, posypać pieprzem i ziołami, Pozostawić na noc. Morele namoczyć w wodzie.
  • image-17co2n4 2. Z jednej strony przewiercić mięso wzdłuż, posługując się specjalną łyżką do wycinania, otwór zrobić większy. Otwór napełnić morelami
  • image-12tkdki 3. Skórę schabu naciąć w ukośne paski. Włożyć do rękawa. Piec około 1,30godz. w 180 stopniach. Upieczony schab trzymać w rękawie do wystygnięcia. Następnie wyjąć, włożyć do lodówki. Dobrze wystudzone mięso pokroić w plastry.

Porady

Podawać z sałatką lub surówką. Jako dodatek do potrawy polecam czerwone wino wytrawne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy