Schab z tymiankowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny schab w towarzystwie pachnących tymiankiem jabłek duszony w białym winie poleca się pysznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    2 jabłka
    1 cebula
    1 gałązka tymianku
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki masła
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    1/3 szklanki wody
    około 2 łyżek brązowego cukru
    sól, pieprz

Schab z tymiankowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy na złoty kolor przyprawione kotlety. Kiedy kotlety ładnie się zarumienią przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy resztę masła, obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku i gałązkę tymianku – smażymy 1 minutę.

    Do ziół, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie ) jabłka, smażymy 1 minutę. Na patelnie wlewamy wino, wodę, dodajemy cukier i wszystko dusimy około 5 minut.

    Dodajemy przesmażone wcześniej kotlety, doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Schab serwujemy z ziemniakami z wody; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy