Serduszkowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
SKŁADNIKI DOKŁADNIE KIKSUJEMY ZE SOBĄ. MIKSUJEMY JE DOSYĆ DŁUGO ABY BYŁO DOBRZE NAPOWIETRZONE.
PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĘ OLIWĄ. UKŁADAMY NA NIEJ FORMĘ DO JAJEK SADZONYCH. DO FORMY WLEWAMY CIASTO.
SMAŻYMY DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY TAK ABY CIASTO NIE BYŁO SUROWE. GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY NA TALERZACH.
2.POLEWA:
W GARNKU GOTUJEMY WODĘ. DO GOTUJĄCEJ WODY WKŁADAMY ŻAROODPORNĄ MISECZKĘ, W KTÓREJ MAMY MLEKO, MASŁO CZEKOLADĘ ORAZ BATONIKA MILKY WAY. MIESZAMY TAK DŁUGO, AŻ CZEKOLADA SIĘ ROZPUŚCI.
ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ POLEWAMY NASZE NALEŚNIKI.
3.ORZECHY KROIMY NA ĆWIARTKI, WRZUCAMY NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ. ORZECHY PODPIEKAMY NA JEDNEJ POŁOWIE PATELNI, NATOMIAST NA DRUGIEJ POŁOWIE PATELNI ROZGRZEWAMY 3 ŁYŻKI CUKRU WYMIESZANE Z MASŁEM. GDY CUKIER SIĘ SKAMERALIZUJE, ŁĄCZYMY GO DOKŁADNIE Z ORZECHAMI I PODSMAŻAMY JESZCZE CHWILĘ.
4.NA KONIEC NA NALEŚNIKI Z CZEKOLADĄ NAKŁADAMY GOTOWE ORZECHY.
Komentarze