Serniczek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla smakoszy sera i czekolady

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ---SPÓD CIASTECZKOWY---

    -250g ciastek herbatnikowych
    -100g rozpuszczonego masła
    -------------------------------------------

    ---MASA SEROWA---

    -1kg sera twarogowego trzy razy zmielonego (może być z wiaderka)
    -100g miękkiego masła
    -5 dużych jaj (osobno żółtka i białka)
    -szklanka cukru
    -budyń czekoladowy bez cukru
    -1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    -1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej

Serniczek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ---SPÓD CIASTECZKOWY---

    Masło roztopić, ciastka pokruszyć. Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. ---MASA SEROWA---

    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, aromat pomarańczowy i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser mocno nie napowietrzył. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160 st. przez około godzinę. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Ozdobić roztopioną czekoladą lub bitą śmietaną.

Porady

Ciasteczka na spód można zblenderować na "piasek". Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy