Serniczek z cukiniowo- ananasową galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Twaróg trzykrotnie mielimy i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Sypką galaretke mieszamy z żelatyną i razem rozrabiamy w 250 ml gorącej wody (intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia aby nie było grudek), studzimy. Tężejącą galaretke mieszamy z twarogiem, na końcu dodajemy ubitą śmietanke. Na blaszce ( u mnie 22/28cm) układamy warstwę biszkoptów oraz mase serową, a na wierzch kolejna warstwę biszkoptów. Chłodzimy.
Galaretka: Pokrojoną cukinie razem z cukrem wrzucamy do rondla i na wolnym ogniu przesmażamy ok 20 min aby zmiękła i puściła sok, ale nie ma się całkowicie rozgotować na papkę(mają zostać kawałki cukinii), w miedzy czasie dodajemy pół łyżeczki kwasku cytrynowego, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, stale mieszając. Studzimy i tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy 2 godziny.
Porady
Serniczek możemy również wykonać w tortownicy o średnicy 28cm.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze