Serniczek z cukiniowo- ananasową galaretką.

0 (0 ocen)

Pyszny delikatny i orzeźwiający serniczek na zimny. A galaretka rewelacyjna, nikt nie chciał wierzyć że to cukinia a nie prawdziwy ananas.

Składniki:

  • Masa serowa:
    70 dag twarogu
    500ml śmietanki tortowej
    1 galaretka cytrynowa
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 płaska łyżka żelatyny
    Cukier waniliowy
    Galaretka:
    2 szklanki cukinii obranej i pokrojonej w kostke(bez gniazd nasiennych)
    1 galaretka ananasowa
    pół szklanki cukru kryształu
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego
    Dodatkowo:
    2 paczki biszkoptów

Serniczek z cukiniowo- ananasową galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Twaróg trzykrotnie mielimy i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Sypką galaretke mieszamy z żelatyną i razem rozrabiamy w 250 ml gorącej wody (intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia aby nie było grudek), studzimy. Tężejącą galaretke mieszamy z twarogiem, na końcu dodajemy ubitą śmietanke. Na blaszce ( u mnie 22/28cm) układamy warstwę biszkoptów oraz mase serową, a na wierzch kolejna warstwę biszkoptów. Chłodzimy.
    Galaretka: Pokrojoną cukinie razem z cukrem wrzucamy do rondla i na wolnym ogniu przesmażamy ok 20 min aby zmiękła i puściła sok, ale nie ma się całkowicie rozgotować na papkę(mają zostać kawałki cukinii), w miedzy czasie dodajemy pół łyżeczki kwasku cytrynowego, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, stale mieszając. Studzimy i tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy 2 godziny.

Porady

Serniczek możemy również wykonać w tortownicy o średnicy 28cm. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy