Sernik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka, kakao oraz proszek. Zagnieść ciasto. Na godzinę włożyć do lodówki.
2.Masa serowa:
Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas ucierając, stopniowo dodawać zmielony ser. Gdy masa będzie puszysta, wsypać budyń i ponownie ucierać
3.Pianka:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać cukier, proszek do pieczenia oraz kisiel.
4.Złożenie:
Ciasto wyjąc z lodówki i ok. 3/4 wyłożyć na blaszkę o wymiarach 21 na 36 cm. Na cieście rozłożyć masę serową i ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę ananasy. Całość przykryć pianą z białek, a na wierch zetrzeć resztę chłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 - 200 stopni C.
Komentarze