Ciasto
1 jajko
1/3 szklanki cukru
80 g masła
200 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
700 g sera z wiaderka
500 ml śmietany 36%
200 g cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki żelatyny
1 puszka ananasa
Sernik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim tortownicę o średni. 24 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
2.Ser mieszamy z sokiem z ananasa, sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do niej 3 łyżki masy serowej, po czym łączymy z resztą masy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do sera. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ananasy.
3.Na wystudzonym spodzie zakładamy obręcz i wykładamy masę serową, dekorujemy i chłodzimy.
Komentarze