Sernik borówkowy na zimno

0 (0 ocen)

Na upalne dni, tylko taki deserek

Składniki:

  • śmietana 36% - 1 szkl
    galaretka o smaku jagodowym - 1 opak
    borówka amerykańska- 350 g
    waniliowego serka homogenizowanego- 500 g
    żelatyna -2 łyżki
    cukier puder - 3 łyżki

Sernik borówkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
  • 2. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego, dalej ubjać.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gotowanej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać żelatynę do masy serowej, dobrze zmiksować.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Masę serową przełożyć do podłużnej formy z folii aluminiowej o wymiarach : 235 x 108 mm, odstawić do lodówki.
  • 6. Borówki umyć, osączyć. Masę serową zalać galaretką, powkładać owoce borówki, odstawić do całkowitego stężenia sernika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy