Sernik kawowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

coś dla wielbicieli kawy

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica o śr. 21 cm:

    Spód:

    250 g ciastek owsianych,
    70 g masła

    Ser:

    1 kg twarogu sernikowego
    1/4-1/2 szklanki cukru,
    2 op. budyniu śmietankowego bez cukru,
    100 g mlecznej czekolady,
    4 jajka,
    2 czubate łyżki kawy
    1 łyżka syropu kawowego/likieru kawowego

Sernik kawowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy, miksujemy z miękkim masłem na "piasek". Okruchy wsypujemy do tortownicy, ugniatamy.
  • 2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym, kawą, syropem, rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy po 1 jajku i ciągle miksujemy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5 h - środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w otwartym piekarniku. Gdy jest już wystudzony przekładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy