Sernik "Księżnej Joanny"

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto jest puszyste i bardzo wilgotne, w naszej rodzinie zyskał nazwę ptasiego mleczka, polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • Ciemny spód:
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    ¾ szklanka cukru
    2 żółtka

    1 szklankę mąki
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    Pianę z 2 białek

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego
    15 dag margaryny
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka i 1 budyń śmietankowy, który należy wymieszać z mlekiem.

Sernik "księżnej joanny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemny spód:
    2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, ¾ szklanka cukru, 2 żółtka. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, następnie całość ostudzić i dodać:
    1 szklankę mąki,1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Pianę z 2 białek
    Po wymieszaniu składników wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia, wymieszać malakserem lub blednerem i wylać na ciasto.

Porady

Piec w temp. 1800C, na ustawionej dolej i górnej grzałce piekarnika, bez termo-obiegu, ta funkcja może wysuszyć ciasto. Pieczemy do chwili brązowienia się wierzchu ciasta. Dekoruje ciasto czekoladą i konfiturą wiśniową, można również posypać wiórkami kokosyowymi i polać czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy