Ziemniaczki księżnej

0 (0 ocen)

jako dodatek do mięsa

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    1 jajko
    sól do smaku
    woda do ugotowania ziemniaków

Ziemniaczki księżnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i podusić tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić. Gdy ziemniaki będą letnie dodać do nich masło, żółtko i jajko i dobrze razem wszystko wymieszać. Powstałą masę przełożyć do dekoratora i wyciskać porcje na blachę wyłożoną pergaminem. Ziemniaczki piec 20 minut w 180 st C. Podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy