Sernik na zimno smak lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka, proszek wymieszany z mąką. 1/3 ciasta odlać, wymieszać z kakao, aby miało lekko brązowy kolor. Na tortownicę wysypaną bułką tartą wylać 1/2 jasnego ciasta, następnie kakaowe i resztę ciasta białego, zrobić delikatne zawijasy widelcem. Piec ok.20 min. w 180 stopniach.
2.Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubić, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder w zależności od gustu (jak bardzo słodkie lubi się desery), dodać serek waniliowy- delikatnie wymieszać. Dodać przestygniętą żelatynę- dokładnie wymieszać.
3.Na biszkopt wyłożyć masę serową. Ułożyć rozmrożone jagody.
Przygotować wcześniej galaretki: każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/4 szkl.wody. Gdy stężeją wylać na masę serową.
Komentarze