Sernik z pianą makową i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać zółtka, miękką margarynę, cukier i resztę składników. Ciasto zagnieść. 1/3 część ciasta zamrozić.Pozostałe 2/3 schłodzić w lodówce ok.30 min.a następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
Brzoskkwinie dobrze osączyć, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
Masa:
Masło rozpuścić w rondelku. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko i rozsmarować na brzoskwiniach.
Piana:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i dobrze wymieszać z resztą składników. Ułożyć ją na masie serowej.
Zmrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na wierzch.
Sernik z makiem piec ok. 60 min. w temp. 180 stopni.
Porady
Brzoskwinie można zastąpić owocami sezonowymi np. truskawkami lub wiśniami.
Komentarze