Sernik z pianą makową i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Jedno z ciast, które często goszczą w moim domu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    3 łyżki cukru
    250 g. margaryny
    5 żółtek
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    2 jajka
    15 dag cukru
    duży budyń śmetankowy
    1/2 kostki margaryny (najlepiej Kasia lub Palma)
    puszka brzoskwiń
    Masa makowa:
    5 białek
    1 szkl. maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru pudru
    6 łyżek wiórków kokosowych

Sernik z pianą makową i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać zółtka, miękką margarynę, cukier i resztę składników. Ciasto zagnieść. 1/3 część ciasta zamrozić.Pozostałe 2/3 schłodzić w lodówce ok.30 min.a następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
    Brzoskkwinie dobrze osączyć, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
    Masa:
    Masło rozpuścić w rondelku. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko i rozsmarować na brzoskwiniach.
    Piana:
    Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i dobrze wymieszać z resztą składników. Ułożyć ją na masie serowej.
    Zmrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na wierzch.
    Sernik z makiem piec ok. 60 min. w temp. 180 stopni.

Porady

Brzoskwinie można zastąpić owocami sezonowymi np. truskawkami lub wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy