Sernik z ricotty

0 (0 ocen)

Mam dziś pyszny sernik z ricotty.Upieczony bez spodu, jest delikatny i puszysty.To mój pierwszy sernik z ricotty ale chyba nie ostatni.

Składniki:

  • 1,5 kg ricotty
    6 jajek
    1 szk cukru
    2 budynie waniliowe

    dodatkowo :
    ok. 3 łyżki lukru
    różowa posypka waflowa

Sernik z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodac budynie i wymieszać.
    Następnie dodać ricottę, wymieszać.
    Białka ubić na sztywno, część dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie a potem dodać resztę piany i znów delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy (o średnicy 23 cm u mnie silikonowa obręcz i ceramiczny spód ) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
    Wyłożyć do formy masę i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 80 minut.
    Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wstawić do lodówki.
    Gdy się zetnie polać wierzch cienką warstwą lukru i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy