Sernik z ricotty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser wyłożyć na drobne sito i pozostawić na noc, żeby pozbyć się serwatki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka utrzeć z cukrem na puch . Dodać ser , czekoladę , sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wszystkie składniki połączyć.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą.
Pieczenie 15 min w temperaturze 180 stopni i następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok 60 min.
Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na wystudzony sernik wylać mleczną czekoladę ( wcześniej rozpuszczona w kąpieli wodnej ) . Udekorować wg uznania lub nie .
Smacznego.
Komentarze