Sernik "zimny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nutellę podgrzać na kąpieli wodnej. Sucharki lub ciastka rozgnieść wałkiem i wymieszać z masą nutellową. Gotową masę wyłożyć na spód tortownicy (24 cm).
2.Cztery galaretki rozpuścić w oddzielnych miskach (każdą w gorącej szklance wody). Po stężeniu pokroić w małą kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Odstawić na bok do ostygnięcia.
3.Ser zemleć i zmiksować z cukrem pudrem dodać śmietanę. Dodać pokrojone galaretki i tężejącą żelatynę. Całość delikatnie wymieszać. Wlać do torownicy na spód z ciastek. Tortownicę włożyć na ok. 60 min. do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Polać ją na wierzch sernika i odstawić do całkowitego stężenia.
Porady
Na spód najlepiej nadają się sucharki, bo można je łatwo rozkruszyć na drobno.
Komentarze