SERNIK "zimny"

0 (0 ocen)

Zawsze serniki piekłem a teraz chciałem jakiś zrobić bez pieczenia. Myślę, że mi wyszedł i jest dobry w smaku.

Składniki:

  • krem czekoladowy Nutella 200 g
    12 szt zwykłych sucharków lub ciastek
    szklanka mleka
    0,5 l śmietany 30 % (kremówki)
    5 galaretek o różnych smakach
    0,5 kg białego sera (zmielonego)
    5 płaskich łyżek żelatyny
    1,5 szklanki cukru pudru

Sernik "zimny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie masą spodu tortownicy. 1. Nutellę podgrzać na kąpieli wodnej. Sucharki lub ciastka rozgnieść wałkiem i wymieszać z masą nutellową. Gotową masę wyłożyć na spód tortownicy (24 cm).
  • Przygotowywanie galaretek. 2. Cztery galaretki rozpuścić w oddzielnych miskach (każdą w gorącej szklance wody). Po stężeniu pokroić w małą kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  • Mielenie twarogu. 3. Ser zemleć i zmiksować z cukrem pudrem dodać śmietanę. Dodać pokrojone galaretki i tężejącą żelatynę. Całość delikatnie wymieszać. Wlać do torownicy na spód z ciastek. Tortownicę włożyć na ok. 60 min. do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Polać ją na wierzch sernika i odstawić do całkowitego stężenia.

Porady

Na spód najlepiej nadają się sucharki, bo można je łatwo rozkruszyć na drobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy