Zimny sernik Dziadunia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten sernik na zimno zrobiłam na imieniny mojego Dziadka Mieczysława, który obchodzi swoje święto w Nowy Rok. Jest pyszny, leciutki i bardzo łatwy w wykonaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg serka waniliowego
    0,5 kg twarogu mielonego
    1 bita śmietana w proszku
    50 g żelatyny
    1 galaretka pomarańczowa
    1 szklanka cukru
    100 g rodzynek sułtańskich
    2 galaretki truskawkowe

Zimny sernik dziadunia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Wymieszać z żelatyną i odstawić do ostudzenia.
    Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 2 minuty i wypłukać. Osuszyć.
    Ubić bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu.
    Wymieszać mikserem serek waniliowy, twaróg i cukier. Dodać wystudzoną żelatynę z galaretką i miksować na najniższych obrotach. Bitą śmietanę przełożyć do masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki.
    Masę serową przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wstawić do lodówki i odczekać aż masa stężeje.
    Galaretka:
    Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach gorącej wody. Odczekać aż ostygną, przelać tężejące na masę serową.
    Całość ostawić na noc do lodówki.

Porady

Aby uniknąć grudek z żelatyny w masie serowej, można delikatnie wlewać do zimnej masy serowej żelatynę z galaretką zanim zacznie tężeć (może być lekko ciepła). Nie należy jednak wlewać gorącej mieszanki, aby nie zaparzyć sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy