Serowe rożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Wbić jajko, dodać 120g posiekanego masła oraz pokruszony twaróg.
2.Wszystko razem posiekać, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
3.Następnie ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 4 trójkąty.
4.Każdy cienko posmarować resztą zimnego, stopionego masła. Nałożyć po ok. łyżeczce dżemu, złożyć rogi do środka i lekko podkleić je pod spód. Troszkę to wygląda tak,jakbyśmy składali becik niemowlęcy:)
5.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować cienko masłem. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Komentarze