Serowe rożki z dżemem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rożki są bardzo kruche i delikatne, idealne jako mały dodatek do kawy:)

Składniki:

  • 120g półtłustego twarogu,
    220g masła lub margaryny,
    250g mąki pszennej,
    jajko,
    łyżka cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    gęsty dżem,
    garść płatków migdałowych.

Serowe rożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe rożki 1. Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Wbić jajko, dodać 120g posiekanego masła oraz pokruszony twaróg.
  • surowe rożki2 2. Wszystko razem posiekać, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • surowe rożki3 3. Następnie ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 4 trójkąty.
  • surowe rożki4 4. Każdy cienko posmarować resztą zimnego, stopionego masła. Nałożyć po ok. łyżeczce dżemu, złożyć rogi do środka i lekko podkleić je pod spód. Troszkę to wygląda tak,jakbyśmy składali becik niemowlęcy:)
  • surowe rożki5 5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować cienko masłem. Piec ok. 15min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Komentarze

Podobne przepisy