Rożki z dżemem

0 (0 ocen)

Dzieci to uwielbiają

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    5 dag drożdzy
    35 dag mąki
    łyżka wody
    łyrzeczka cukru
    cukier puder
    dżem lub słodkie owoce z kompotu

Rożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką wody, odstawiać do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do mąki posiekanej z margaryną, wyrobić ciasto , włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po wyjęciu dodać do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra. Z ciasta wykrawać kwadraty, nadziewać dżemem, składać w trójkąty i piec w gorącym piekarniku. Gorące rożki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy