Serowe serduszka

0 (0 ocen)

Pączki idealne na wiele okazji, na Tłusty Czwartek, Walentynki lub Dzień Matki:)

Składniki:

  • 60dag mąki pszennej,
    12dag masła lub margaryny,
    40dag półtłustego twarogu,
    15dag drobnego cukru do wypieków,
    2 dag świeżych drożdży,
    2 łyżki śmietany 12%,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 jajka,
    3 łyżki mleka,
    1/2 laski wanilii,
    szczypta soli,
    ulubiona konfitura.

Serowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe serowe serduszka 1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 15min, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, zmielony twaróg, śmietanę. Wbić jajka, dodać nasiona wanilii, mleko, posiekaną margarynę oraz zaczyn.
  • Surowe serowe serduszka2 2. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce.
  • Surowe serowe serduszka3 3. Następnie rozwałkować, wycinać serduszka, odstawić na 30min w ciepłe miejsce by pączki podrosły. Następnie smażyć na głębokim oleju z obu stron, odsączyć na ręczniku papierowym. Zimne pączki za pomocą szprycy nadziewać konfiturą. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy