Serowe sufleciki

0 (0 ocen)

Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek:) Sprawdzają się na ciepło ale także doskonale smakują na zimno.

Składniki:

  • ok 250 g sera białego ( 2 krotnie mielonego)
    2 jajka
    30 g masła
    50 g cukru
    50 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    garść płatków migdałowych
    garść rodzynków/ skórki pomarańczowej kandyzowanej

    masło do posmarowania foremek
    starta czekolada

Serowe sufleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe sufleciki 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, cukrem, aromatem. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do sera. Dodajemy płatki migdałowe i rodzynki, mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy masę serową z ubitymi białkami. Masę przekładamy do natłuszczonych foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 15 minut. Poskupujemy startą czekoladą. Smacznego!
    Z podanych składników wyjdzie ok 4-6 porcji ( w zależności od wielkości foremek)

Porady

Zamiast czekolady można posypać cukrem pudrem i skarmelizować go palnikiem. Idealnie też sprawdza się z owocami, sosami owocowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy