Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek:) Sprawdzają się na ciepło ale także doskonale smakują na zimno.
Składniki:
ok 250 g sera białego ( 2 krotnie mielonego)
2 jajka
30 g masła
50 g cukru
50 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego
garść płatków migdałowych
garść rodzynków/ skórki pomarańczowej kandyzowanej
Serowe sufleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, cukrem, aromatem. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do sera. Dodajemy płatki migdałowe i rodzynki, mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy masę serową z ubitymi białkami. Masę przekładamy do natłuszczonych foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 15 minut. Poskupujemy startą czekoladą. Smacznego!
Z podanych składników wyjdzie ok 4-6 porcji ( w zależności od wielkości foremek)
Porady
Zamiast czekolady można posypać cukrem pudrem i skarmelizować go palnikiem. Idealnie też sprawdza się z owocami, sosami owocowymi.
Komentarze