sezonowy placek z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

co prawda sezon na czereśnie dawno minął ale może ktoś ma w zapasie mrożone owoce? polecam szybki i prosty przepis

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 25 dkg masła
    25 dkg mąki
    25 dkg cukru
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kg wydrylowanych czereśni
    bułka tarta ,
    łyżka masła do wysmarowania formy
    cynamon ,
    cukier waniliowy do posypania czereśni

Sezonowy placek z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na małą blaszkę 24x24 cm.
    Owoce myjemy i drylujemy z pestek, odkładamy aby obciekły. Masło utrzeć na puch , później dodawać na przemian jajka , cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, posypać delikatnie bułką wyłożyć owoce . Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 *C po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 160*C piec przez ok 60 min.

Porady

czereśnie możemy zastąpić innymi owocami np śliwkami lub wiśniami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy