Skorupki waflowe nadziewane pastą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podanie pasty jajecznej nie musi być nudne. Możemy wyłamać się z klasycznego kanonu kanapki i zaserwować gościom taką oto przekąskę. Są idealne na świąteczny stół, bankiet lub po prostu dla dzieciaków, które niezbyt chętnie jedzą warzywa w tradycyjnej postaci.

  • 30 min

Składniki:

  • - gotowe foremki waflowe
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - sałata
    - kilka rzodkiewek
    - 2 spore ogórki
    - pęczek koperku
    - szczypiorek
    - łyżka jogurtu naturalnego
    - łyżka majonezu (najlepiej kieleckiego)
    - szczypta soli

Skorupki waflowe nadziewane pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i połowę kopru drobno posiekać (drugą połowę zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt i majonez. Doprawić solą. Nadziewać pastą każdą skorupkę. Układać na liściach sałaty. Udekorować koperkiem, rzodkiewką i plastrami ogórka.

Porady

Polecam zrobienie pasty z majonezem Kieleckim, gdyż charakteryzuje się on ostrym i wyrazistym smakiem. W przypadku użycia innego majonezu, warto dodać do pasty kilka kropel soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy