Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto

0 (0 ocen)

Ekspresowa propozycja dla zapracowanych. Wieczorem marynujemy skrzydełka, a na drugi dzień już tylko pieczemy i mamy obiad. Skrzydełka są pełne smaków i aromatów cebuli, czosnku i pesto. Doskonale sprawdza się również na domowych przyjęciach.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    2 łyżki zielonego pesto
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    sól i pieprz
    1 łyżka oleju

Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto 1. Marynata. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pesto. Następnie dodać resztę przypraw i olej, bardzo dokładnie wymieszać marynatę.
  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto 2. Skrzydełka umyć i pozbawić ewentualnych piór. Osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do skrzydełek marynatę
  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do skrzydełek i bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie z mięsem nakryć pokrywką lub owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Piec na drugi dzień w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Przez 40-45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy