Skubaniec

0 (0 ocen)

Skubany - ale dobry

Składniki:

  • Ciasto

    1 margaryna
    1/2 kg mąki
    2 łyżki smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    2 łyżki cukru

    Pianka

    5 białek
    1 szkl cukru

    czerwona porzeczka ok 3 garście

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na połowę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia.

    Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Położyć jedna część ciasta (troszkę źle się układa, ale przy pomocy małego wałeczka i paluszków uda się ;-). Ułożyć porzeczkę. Uwaga !!! nie za dużo ok 3 garście,,mają być prześwity. Na owoce wyłożyć pianę z białek ubitą z dodatkiem szkl cukru. I na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta - na oczkach grubej tarki.

    Pieczemy 200 stopni 20 min i 175-180 stopni kolejne 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy