Śledź w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Niby święta Wielkanocne są świętami jajecznymi to jednak dobrego śledzika na stole zabraknąć nie może : )

  • 15 min

Składniki:

  • 4 płaty śledzi marynowanych
    1 spore jabłko
    1 duża cebula
    200 ml - 18% gęstej śmietany
    ½ łyżeczki soku z cytryny
    ½ łyżeczki cukru
    Sól, pieprz

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie obieramy ze skory kroimy na kawałki. Umyte, obrane jabłko kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Doprawiamy śmietanę do smaku solą i pieprzem. W salaterce układamy na przemian śmietanę, śledzia, jabłko wymieszane z cebulą, śmietanę i tak do wyczerpania składników, z tym, że ostatnią warstwę powinna tworzyć śmietana. Śledzie odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, ale najlepiej jeśli postoją 12 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy