W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów.
Składniki:
2 płaty marynowane
180 g śmietany 18% gęstej
1 ogórek konserwowy
1 mała cebula
ćwiartka jabłka kwaśnego
1-2 łyżki wody z ogórków
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier
Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia.
Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia.
Można również wszystko razem wymieszać.
Komentarze