Śledź w śmietanie

0 (0 ocen)

W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów.

Składniki:


  • 2 płaty marynowane
    180 g śmietany 18% gęstej
    1 ogórek konserwowy
    1 mała cebula
    ćwiartka jabłka kwaśnego
    1-2 łyżki wody z ogórków
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz, cukier

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia.
    Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki.
    Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia.
    Można również wszystko razem wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy