ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj pomysł na obiad z pieczonym śledziem, z surówką w pysznym sosie oliwkowym. Śledzik jak najbardziej polecam w takiej pysznej wersji.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    4 filety ze śledzia
    2 jajka
    sok z cytryny
    mąka do obtoczenia
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    SOS :
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu
    2 łyżki oleju
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych
    1 łyżka śmietany 18 %
    SURÓWKA :
    1 marchewka
    kawałek cukinii
    1 mała papryka czerwona
    1 czerwona cebula
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka sosu barbecue
    natka pietruszki

Śledź w sosie oliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g5r1vn 1. PRZYGOTOWANIE :
    Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
    Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto.
    Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem.
    Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy