Śledzie Cześka – w majeranku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Takie śledzie co rok na święta Wielkanocne przygotowywał Ś.P wujek Czesiek . Robi się je bardzo szybko i z małej ilości składników. Możemy kontrolować ich wyrazistość za pomocą octu dodawanego do zalewy. Skusicie się ?

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:

    3 średnie cebule

    500 g filetów śledziowych alla matjas

    1 -2 płaskie łyżki majeranku

    pieprz kolorowy – świeżo zmielony

    sól

    1/2 szkl oleju rzepakowego

    Zalewa:

    1/2 szkl wody

    2 łyżki octu – można więcej bądź mniej

    5 ziaren ziela angielksiego

    4 liście laurowe

    2 łyżeczki curku

Śledzie cześka – w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śledzie namocz w wodzie przez 12 h w lodówce. Odsącz i osusz

    2. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki

    3. Cebulę obier i pokrój w cieniutkie półplasterki

    4. Do rondelka dodaj składniki zalewy i lekko podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Ostudź

    5. Do miski dodaj pokrojone śledzie, cebulę, przyprawy , olej oraz zalewę. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na 12 godzin

Komentarze

Podobne przepisy