Śledzie korzenne

0 (0 ocen)

  • 25 min

Te rodzaj śledzi można przygotować na tydzień przed spożyciem. Smakują super i mogą je spożywać nawet osoby mające problemy zdrowotne. Polecam przepis do sprawdzenia.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg śledzi solonych – matiasy
    3 cebule
    1 łyżka czubata ziół prowansalskich
    Olej, najlepiej rzepakowy
    1 łyżka octu
    1 cytryna(sparzyć wrzątkiem)
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Listek laurowy
    15 goździków

Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie(2-3 godziny). Po wymoczeniu osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki, skropić 1 łyżką octu. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. W misce ułożyć cebulę, kawałki śledzi, oprószyć ziołami, ułożyć 5 goździków, następnie czynność powtórzyć(u mnie 3 razy). Na wierzchu ułożyć cienką warstwę cebuli, plasterki cytryny, pokruszony listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem, tak by przykrywał całą masę. Owinąć w folię i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie można przełożyć do słoików.

Porady

1. do śledzi można dodać szczyptę imbiru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy