Te rodzaj śledzi można przygotować na tydzień przed spożyciem. Smakują super i mogą je spożywać nawet osoby mające problemy zdrowotne. Polecam przepis do sprawdzenia.
25 min
Składniki:
Składniki:
1 kg śledzi solonych – matiasy
3 cebule
1 łyżka czubata ziół prowansalskich
Olej, najlepiej rzepakowy
1 łyżka octu
1 cytryna(sparzyć wrzątkiem)
Kilka ziaren ziela angielskiego
Listek laurowy
15 goździków
Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie(2-3 godziny). Po wymoczeniu osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki, skropić 1 łyżką octu. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. W misce ułożyć cebulę, kawałki śledzi, oprószyć ziołami, ułożyć 5 goździków, następnie czynność powtórzyć(u mnie 3 razy). Na wierzchu ułożyć cienką warstwę cebuli, plasterki cytryny, pokruszony listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem, tak by przykrywał całą masę. Owinąć w folię i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie można przełożyć do słoików.
Komentarze