Ślepe jajko

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis Przesłała Ewa Rosińska, Sarbinowo.Nazwała je tak moja babcia, a jego smak i zapach pamiętam z dzieciństwa. Ślepe jajko przygotowuje się bardzo szybko, od razu przed podaniem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - smalec: 1 łyżka
    - margaryna: 0.5 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - mleko: 2 szklanki
    - mąka (2-3 garście): 3 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Ślepe jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy. Smalec z margaryną roztapiamy razem na patelni na małym ogniu. Szklimy cebulę, cały czas mieszając.
  • 2. Na patelnię z zeszkloną cebulą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i solimy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy