Zupa "Ślepe ryby"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

  • 40 min

Składniki:


  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    por
    mały seler
    1/2 kg ziemniaków
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    70 ml śmietany 12%
    sól ,pieprz
    majeranek
    natka pietruszki

Zupa "ślepe ryby" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy śmietanę rozprowadzoną z wywarem ,dodajemy do całości ,podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem ,solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy