Śliwki pod chrupiącą skorupką

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiąca pierzynka i delikatnie kwaskowate śliwki z dodatkiem słodkich lodów waniliowych.Idealny deser na uroczyste przywitanie jesieni.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - müsli lub pełnoziarniste płatki: 120 gramów
    - wiórki kokosowe: 30 gramów
    - śliwki, umyte i wypestkowane: 10 sztuk
    - masło: 40 gramów
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    - lody waniliowe gałka: 4 sztuki

Śliwki pod chrupiącą skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musli wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mąką, masłem i cukrem.
    Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na małe kawałki (1 śliwka na 4 części).
    Ułóż owoce na dnie żaroodpornego naczynia średniej wielkości. Wszystko posyp kruszonką powstałą z płatków, wiórków, masła, cukru i mąki.
    Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach.
  • 2. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
    Można zrobić wersję śniadaniową- dodając (już po upieczeniu) jogurt naturalny lub mleko;)
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy