śliwki węgierki w syropie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super dodatek do ciast, deserów a także na upominek dla bliskich.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg śliwek węgierek
    300g cukru
    1l wody przegotowanej
    kilka goździków
    słoiczki pojemność dowolna

Śliwki węgierki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki, umyć, osuszyć, przeciąć na połówki wyjąc pestki.
    2. Przygotować wyparzone słoiczki, układać śliwki, nie ugniatać, do każdego słoiczka włożyć po 1 goździku.
    3. Rozpuścić cukier w wodzie, zalać słoiczki do 3/4 wysokości, gdyż śliwki puszczą sok, zakręcić mocno słoiczki.
    4. Pasteryzować tradycyjnie, 10 minut od zagotowania się wody w garze.
    5. Wyjąć na ręcznik i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy