Kwaszone śliwki węgierki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To wspaniale przygotowane śliwki. Kwaszone, tak, smaczne do mięs i nie tylko.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg. śliwek węgierek
    1/4 szklanka cukru
    1/4 szklanki soli
    1,5 litra wody
    10 liści z czarnej porzeczki
    10 liści z wiśni
    słoiki

Kwaszone śliwki węgierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaje cukier i sól, mieszam, studzę. Liście myje, osuszam. Śliwki myje, osuszam. Do słoika kładę na przemiennie liście i śliwki. Zalewam zalewą. Słoiki zakręcam, pozostawiam w kuchni. Po tygodniu wynoszę do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy