Śliwkowa tarta z bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna jesienne tarta do której można także użyć jabłek.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    125 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    Nadzienie:
    700 g śliwek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mąki
    Beza:
    3 białka
    szczypta soli
    125 g miałkiego cukru

Śliwkowa tarta z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy