Ślizgacz

0 (0 ocen)

ciasto z dzieciństwa, robiła je dla mnie moja Mama

Składniki:

  • Galaretka czerwona
    Galaretka niebieska
    Galaretka zielona
    Galaretka żółta
    500g sera twarogowego
    200g jogurtu greckiego
    1 banan

Ślizgacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Galaretkę czerwoną rozpuścić w 400ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia, przelać do prostokątnego pojemnika i wstawić do stężenia do lodówki. Tak samo zrobić z niebieską galaretką. Gdy stężeją, wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę.

    Zieloną galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku, przestudzić. Twarożek zmiksować z jogurtem, dodać przestudzoną zieloną galaretkę, wymieszać. Wrzucić pokrojone wcześniej galaretki, czerwoną i niebieską. Zamieszać.

    Wyłożyć do tortownicy lub innego naczynia, w którym chcemy przygotować deser. Wstawić do lodówki.

    Banana obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu deseru. Żółtą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić. Zalać banany i wstawić do lodówki. Gdy stężeje, wlać resztę galaretki i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast banana możemy użyć innych owoców, np mandarynki czy truskawek

Komentarze

Podobne przepisy