Ślizgacz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto,którego smak od wielu lat zna cała rodzina.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka (2 żółtka,jedno całe)
    1 szklanka cukru
    1 śmietanka kremówka
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    Cukier wanilinowy
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    +owoce i biszkopty

Ślizgacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło i margarynę. Mleko zagotować z żelatyną. Ostudzić,wlać do masy,mieszać bardzo ostrożnie (MOŻE SIĘ ZWAŻYĆ!). Następnie dodać śmietankę i cukier wanilinowy. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao,drugą pozostawić bez zmian. Na formie ułożyć biszkopty. Ciasta układać warstwami na biszkoptach. Zalać tężejącą galaretką.

Porady

Można dodać owoce, na przykład truskawki lub brzoskwinie.

Komentarze

Podobne przepisy