Słodki chlebek winogronowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 250 g mąki
    8 łyżek cukru
    200 ml letniego mleka
    20 g drożdży
    3 łyżki roztopionego masła
    200 g ciemnych winogron
    200 g jasnych winogron

Słodki chlebek winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodki chlebek winogronowy 1. Mąkę przesiać do miski ,zrobić dołek ,2 łyżki cukru wymieszać z 3 łyżkami mleka ,drożdżami ,pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 min dodać zawiesinę do mąki ,dodać resztę cukru i mleka oraz masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Winogrona umyć ,osuszyć i oderwać łodyżki. Ciasto dobrze wyrobić na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x23. Posmarować lekko wodą. Połowę winogron rozmieścić na połowie ciasta ,delikatnie naciskając. Przykryć drugą połową ciasta ,delikatnie naciąć nożem. Ułożyć chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wodą ,na wierzch wcisnąć resztę winogron. Przykryć i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec 20 min w temp 200 stopni.
  • Słodki chlebek winogronowy 2. ...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy