Słodki przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne ciasto za którym moja rodzina przepada

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    15 dag cukry
    15 dag mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody

    1 puszka mleka skondensowanego słodkiego, lub gotowa masa kajmakowa

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    2 szkl mleka
    3 łyżki cukru
    3/4 kostki margaryny

    Masa śmietanowa:
    2 śnieżki
    1 cukier waniliowy
    500 ml mleka

    2-3 łyżki cappucino orzechowe

    paczka herbatników 150g

Słodki przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić z woda na sztywno,dodać cukier, potem po 1 żółtku i mąkę z proszkiem.Podczas dodawania mąki zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Piec 20-30 min w 180 st. Przestudzone ciasto przeciąć

    Masa karmelowa :
    mleko gotować 2,5 godz żeby całe było przykryte wodą lub podgrzać masę kajmakową

    Masa budyniowa:
    1,5 szkl mleka zagotować z cukrem. w reszcie rozrobić budynie. Wlać do gotującego mleka.Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem.

    Masa śmietanowa :
    W 0,5l mleka ubić 2śniezki z cukrem waniliowym

    Na dno wyłozyć:
    biszkopt - masa karmelowa -biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - masa śmietanowa i posypać cappucinem.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzien

Komentarze

Podobne przepisy