Ciasto słodki uśmiech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń: do rondelka wlewamy 1/2 l mleka i gotujemy. Następnie dosypujemy 1/4 szkl mleka (jeżeli ktoś lubi mnie słodkie można dodać mniej cukru). Do pozostałego mleka wsypujemy torebkę budyniu i mieszamy żeby zrobił się gładki ( jeżeli budyń będzie za rzadki można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Całośc wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
2.Do miski wrzucamy kostkę masła i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń
3.Na spodzie formy o wymiarach 34-25 wykładamy herbatniki. Smarujemy masą krówkową orzechową. Następnie drugą warstwę herbatników przykrywamy masą budyniową. Ostatnią cześć herbatników wykładamy na budyń.
4.Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy mikserem.
Całość wykładamy na herbatniki i posypujemy kokosem.
5.Wkładamy do lodówki najlepiej na noc, żeby herbatniki zmiękły.
Smacznego
Porady
Jeżeli ktoś lubi można herbatniki maczać w mleku. Szybciej zmiękną.
Komentarze