Ciasto słodki uśmiech

0 (0 ocen)

  • 20 min

W pochmurne dni, gdy nie chce nam się nic po skosztowaniu kawałka ciasta uśmiech powraca na usta.

  • 20 min

Składniki:

  • paczka herbatników
    gotowa masa krówkowa orzechowa
    opakowanie budyniu śmietankowego
    1/2 l mleka + 1/4 szkl
    1/4 szkl. cukru
    kostka masła
    śmietanka 30%
    kokos

Ciasto słodki uśmiech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń: do rondelka wlewamy 1/2 l mleka i gotujemy. Następnie dosypujemy 1/4 szkl mleka (jeżeli ktoś lubi mnie słodkie można dodać mniej cukru). Do pozostałego mleka wsypujemy torebkę budyniu i mieszamy żeby zrobił się gładki ( jeżeli budyń będzie za rzadki można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Całośc wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do miski wrzucamy kostkę masła i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń
  • 3. Na spodzie formy o wymiarach 34-25 wykładamy herbatniki. Smarujemy masą krówkową orzechową. Następnie drugą warstwę herbatników przykrywamy masą budyniową. Ostatnią cześć herbatników wykładamy na budyń.
  • 4. Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy mikserem.
    Całość wykładamy na herbatniki i posypujemy kokosem.
  • 5. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc, żeby herbatniki zmiękły.
    Smacznego

Porady

Jeżeli ktoś lubi można herbatniki maczać w mleku. Szybciej zmiękną.

Komentarze

Podobne przepisy