Ciasto tęczowy uśmiech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw rozpuszczamy galaretki. Zaczynamy od koloru czerwonego. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku ( to będzie galaretka do jogurtu), a dwie pozostałe w 500ml wrzątku. Pozostawić do lekkiego stężenia. Przygotowujemy formę, którą wykładamy folią spożywczą.
2.Jeden jogurt delikatnie miksujemy i dodajemy tężejącą galaretkę, następnie wylewamy masę na dno formy i wstawiamy do lodówki żeby stężało. Kiedy stężeje na tyle,żeby można było wyłożyć następną warstwę, wylewamy tężejącą galaretkę. I wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.W taki sposób przygotowujemy kolejne kolorowe warstwy ciasta. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
4.Zrobiłam z czterech kolorów,ale wg mnie trzy wystarczy. Użyłam czerwonej i różowej galaretki,ale kolory są prawie identyczne, więc wiem,żeby tych kolorów razem nie łączyć w jednym cieście . Lepiej wykorzystać zieloną galaretkę.
Komentarze