słodki warstwowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To gratka dla fanów ciast z galaretką i owocami. Inne niż klasyczne, bo pieczone razem z budyniem. Mocno kakaowy budyń, chrupiący kokos i pyszne owoce zatopione w galaretce- borówki amerykańskie, mandarynki i banany. Najlepiej smakuje z herbatką z cytryną. foremka 24*24 cm

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:

    2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    180 g zimnego masła
    na budyń:
    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    na kokos:
    4 białka
    180 g kokosu
    szczypta soli
    2-3 łyżki cukru
    na wierzch:
    1 galaretka pomarańczowa
    1 banan
    puszka mandarynek
    1/2 szklanki borówki amerykańskiej (użyłam mrożonej)

Słodki warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Z mleka, cukru, kakao i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, dodać kokos, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następnie szybko rozsmarować pianę z kokosem. Piec około 40 minut. Wystudzić.
  • 2. Mandarynki odsączyć. Sok uzupełnić wodą do 1,5 szklanki, zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę i odstawić. Na wystudzonym cieście ułożyć mandarynki, borówki i plasterki banana. Zalać lekko już stężałą galaretką.

Porady

Moja rada: Jeżeli używam mrożonych owoców, nie rozmrażam ich. Zamrożone zalewam galaretką, dzięki czemu zachowują ładny wygląd, a galaretka szybciej tężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy