Warstwowiec jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne ucierane ciasto jabłkowe z cynamonem układane warstwowo. Szybko i łatwo się go przygotowuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 250 g masła
    - 300 g cukru pudru
    - 6 jajek
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 340 g mąki
    -1 kg jabłek
    - cynamon
    - cukier puder do posypania

Warstwowiec jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy ciasto 1. Przekładamy do miski masło, wsypujemy cukier puder ucieramy. Stopniowo dodajemy całe jajka - ucieramy. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Jabłka obrać pokroić na plasterki, średniej grubości.
  • Rozkładamy jabłka 2. Smarujemy tłuszczem blaszkę o wymiarach 24/24 wykładamy 6 łyżek ciasta rozsmarowujemy na cieście układamy plasterki jabłek posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy kolejne 6 łyżek ciasta rozsmarowujemy, układamy kolejne plasterki jabłek, posypujemy cynamonem, na koniec wykładamy resztę ciasta.
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem 3. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180. Upieczone ciasto posypuje cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy