Robiłam te żeberka pierwszy raz. Bardzo pyszne i z pewnością na stałe zagoszczą w moim menu
Składniki:
0,5 kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka oregano
0,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
Starta skórka z jednej cytryny
Sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki vegety
1,5 łyżeczki chilli
liście laurowe
Słodko-kwaśne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka obsmażam z obu stron aby się zarumieniły. Miód grzeje w mikrofalówce by go roztopić. Dodaje przecier, wodę, olej i wszystkie przyprawy. Tarkuję na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny a następnie wciskam sok z połówki cytryny. Wciskam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żeberka nasmarowuję marynatą, potem resztą je zalewam i odstawiam do lodówki na 1,5 godziny.
Naczynie żaroodporne smaruję margaryną lub masłem. Układam żeberka tak, aby zostało wolne miejsce na łyżkę. Zalewam marynata która została w misce. Wrzucam pomiędzy mięso liście laurowe. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 1,5 godziny, co parę minut należy polewać każde żeberko tłuszczem, który zebrał się w naczyniu.
Porady
Jeśli nie mamy przecieru w domu możemy dodać w zamian ketchup. Smak będzie dość zmieniony, ale tez będzie dobry.
Komentarze