Słodko-kwaśne żeberka

0 (0 ocen)

Robiłam te żeberka pierwszy raz. Bardzo pyszne i z pewnością na stałe zagoszczą w moim menu

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
    3 łyżki miodu
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    1 czubata łyżka oregano
    0,5 łyżki majeranku
    2 ząbki czosnku
    Starta skórka z jednej cytryny
    Sok z połowy cytryny
    1,5 łyżeczki vegety
    1,5 łyżeczki chilli
    liście laurowe

Słodko-kwaśne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka obsmażam z obu stron aby się zarumieniły. Miód grzeje w mikrofalówce by go roztopić. Dodaje przecier, wodę, olej i wszystkie przyprawy. Tarkuję na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny a następnie wciskam sok z połówki cytryny. Wciskam przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Żeberka nasmarowuję marynatą, potem resztą je zalewam i odstawiam do lodówki na 1,5 godziny.
    Naczynie żaroodporne smaruję margaryną lub masłem. Układam żeberka tak, aby zostało wolne miejsce na łyżkę. Zalewam marynata która została w misce. Wrzucam pomiędzy mięso liście laurowe. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 1,5 godziny, co parę minut należy polewać każde żeberko tłuszczem, który zebrał się w naczyniu.

Porady

Jeśli nie mamy przecieru w domu możemy dodać w zamian ketchup. Smak będzie dość zmieniony, ale tez będzie dobry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy