Słodko-kwaśne żeberka

0 (0 ocen)

Niesamowity aromat przypraw, cudowny smak i nadają sie na każdą okazję, a nawet bez okazji.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1/2 szklanki czerwonego wina
    2 szklanki bulionu u mnie warzywny
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka majeranku
    1 szczypta płatków chili
    1 łyżeczka mielonego imbiry
    2 gwiazdki anyżu
    5 ziaren angielskich
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    zielona pietruszka
    3 łyżki oleju rzepakowego

Słodko-kwaśne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodko-kwaśne żeberka 1. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje ja miałam ładne i cienkie paski więc ich nie dzieliłam tylko zrobiłam w całości.
    Porcje żeberek posolić i obsmażyć na oleju
  • słodko-kwaśne żeberka 2. przełożyć do naczynia w którym będziemy je zapiekać do odsmażonego mięsa dodać wino, ocet, sos i bulion, postawić na palniku i zagotować w trakcie dodać miód i pozostałe przyprawy po wierzchu posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki i położyć kilka gałązek zielonej pietruszki.
    Piekarnik nagrzać do 190 st i piec żeberka około 1 godziny w tym czasie mięso się upiecze, przyrumieni, a płyn wyparuje tworząc aromatyczny sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy