Słodko-ostre skrzydełka

0 (0 ocen)

Gorące, zrumienione i ciekawie doprawione…

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek
    sól do przyprószenia mięsa
    200 ml sosu słodko-pikantnego

Słodko-ostre skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję i osuszam. Skrzydełka układam w głębokim naczyniu, przyprószam solą i zalewam sosem. Sos dokładnie wcieram, wmasowując go w mięso. Tak przygotowane skrzydełka wstawiam pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut (ja na całą noc). Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki i nagrzewam piekarnik do 200 st. C
    Skrzydełka układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrapiam/smaruję sosem z dna naczynia, w którym się marynowały i blachę wstawiam do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piekę na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez jakieś 30 minut, a tak naprawdę do czasu, aż mięso się upiecze, będzie ładnie odchodzić od kości, a skórka się apetycznie zrumieni.

Komentarze

Podobne przepisy